De wereld van Jeroen Bosch
Home » Den Bosch nu

Den Bosch nu

http://www.vvvdenbosch.nl/Home

’s-Hertogenbosch is de hoofdstad van Noord-Brabant. ’s-Hertogenbosch heeft 139.607 inwoners. En is 84,14 km² groot. De gemeente 's-Hertogenbosch bestaat uit de volgende kernen: Bokhoven, Deuteren, Dieskant, Empel, Engelen, Gewande, 's-Hertogenbosch, Hintham, Kruisstraat, Maliskamp, Meerwijk, Orthen, Oud-Empel, Rosmalen

Tegenwoordig is ‘s-Hertogenbosch een erg toeristische stad. Waarom is deze stad nu zo toeristisch? Punt 1 het is makkelijk te bereiken. Je kunt per trein. Het eerste station van ’s-Hertogenbosch is al in 1868 geopend. Ondertussen is het station al 4 keer verbouwd. Per dag stappen ongeveer 40.000 passagiers in en uit op station ’s-Hertogenbosch. Ook rijden er bussen. Deze starten ook bij het station. En natuurlijk gewoon met de auto. Rondom ’s-Hertogenbosch ligt de ring ’s-Hertogenbosch dit is een van de drukste autosnelwegen van Nederland. Door het gemakkelijk te bereiken is het voor mensen ook heel aantrekkelijk om daar te gaan werken. Als mensen vanaf het platteland in een stad gaan wonen is het urbanisatie. Is het nu andersom, verhuizen de mensen van de stad naar het platteland is het sub-urbanisatie. Wil je dan toch weer terug naar de stad heet dat re-urbanisatie.

Punt 2 is de Bossche broek (het gele prikkertje). Een natuurgebiedje heel dicht bij het centrum. Het is een moerasgebied van 202 ha. Een voetbalveld is een half hectare (ha). Dus reken maar uit hoe groot dit gebied is. Een moerasgebeid is een overgangsgebeid tussen water en land.

Punt 3 er zijn veel dingen te bezichtigen. Zoals jullie al wisten, de Sint-Janskathedraal en de Binnendieze. Maar onder andere ook Jheronimus Bosch art center, het stedelijk museum, zoete lieve gerritje. Er zijn allerlei restaurantjes, winkels en cafeetjes. De bossche bol is een van de lekkernijen van ’s-Hertogenbosch.

Punt 4 ook met carnaval is ’s-Hertogenbosch een aantrekkingspunt. Met carnaval heet ’s-Hertogenbosch Oeteldonk. Carnaval is oorspronkelijk een katholiek feest. Dit feest wordt gevierd 3 dagen voor Aswoensdag. Aswoensdag is dus de woensdag na carnaval. Oorspronkelijk begint het pas op zondag. En dan dinsdagavond is het Vastenavond. Vanaf die avond duurt het nog 40 dagen tot Pasen. Dit is de vastentijd. Carnaval is volgens het katholieke geloof dus eigenlijk een dag waarop je veel mag eten, zodat je daarna kon vasten. Eerst iets vrolijks en dan ging je 40 dagen een sobere periode tegemoet (de zondagen worden niet meegerekend in die 40 dagen).